Scurt istoric al Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare

Organizarea regimentului cuprindea, în principiu: comandantul; statul major – cu punctul de comandă şi punctul meteorologic; aparatul politic; compartimentul tehnic; 3 escadrile a câte 3 patrule pentru fiecare escadrilă; atelier reparat avioane (A.R.A.).

Efectivul regimentului era format din: 59 ofiţeri; 18 sergenţi reangajaţi; 35 sergenţi în termen; 70 de soldaţi. În total 182 de militari.
Regimentul era înzestrat cu:

  • 3 avioane de şcoală biplan PO-2, din pânză şi placaj, cu motor cu piston în cinci cilindri în stea, destinate în principiu pentru antrenament în navigaţie aeriană estimată, zbor fără vizibilitate ş.a.
  • 5 avioane IAK-11 cu motor în stea cu 7 cilindri, din placaj, tablă şi pânză, destinate pentru antrenament în zborul pe pista betonată, tehnică de pilotaj, întrebuinţare în luptă – având o mitralieră de 12,7 mm care trăgea prin câmpul elicei, zborul de noapte şi în condiţii meteorologice ziua.

La data de 15 aprilie 1951, au fost incheiate toate activităţile ce cuprindeau înfiinţarea Regimentului 14 Aviaţie Vânătoare, care se găsea pe aerodromul Pipera, fiind în aşteptarea ordinului cu privire la dislocarea pe aerodromul Ianca, în vederea instalării şi dotării cu avioane cu reacţie aduse din URSS, de tipul IAK-17 şi IAK-23.

Odată cu Ordinul C.F.A.M. Nr. 0040217 din 21 mai 1951, Regimentul 14 Av.V. s-a dislocat şi instalat pe aerodromul Ianca, iar pe 26 mai 1951 au sosit primele 2 avioane IAK-17 şi 7 avioane IAK-23. Aceste avioane au fost aduse pe calea ferată, fiind ambalate în lăzi speciale – fuselajul într-o ladă; în alte două lăzi planurile, o ladă cu ampenajul vertical, alta cu cel orizontal şi trenul de aterizare într-o altă ladă. Pe lângă avioane au mai sosit:

  • maşinile de tractat avioane – de tip Molotov (GAZ 51 şi 69), care erau vopsite în culoare roşie;
  • autospeciala pentru alimentare cu oxigen; fabrica de oxigen;
  • cisterne, cărucioare de pornire (Teleaşca);
  • staţii de radioaducere; goniometru;
  • autospeciale radio pe unde scurte;
  • o staţie de radiolocaţie (P-3), destinată pentru urmărirea şi dirijarea la ţintă a avioanelor de vânătoare IAK-23.