Scurt istoric al Regimentului 57 Aviaţie Vânătoare

Cu prilejul Zilei Aviaţiei, cu sprijinul nemijlocit al Regimentului 57 Av.V., ARPIA organizează un simpozion şi o expoziţie cu tematică aviaţie, la Cercul Militar Constanţa, la care a participat ca invitat de onoare de canul de vârstă al aviatorilor generalul-maior av. (r) Balotescu Gheorghe. Tot cu acest prilej a fost reînhumat cel ce a fost căpitan aviator Horia Agarici, cunoscut aviator ce a apărat litoralul şi oraşul Constanţa in cei de al 2-lea razboi mondial de o formatie de bombardiere sovietice.
În anul 1993, colonelul Soporan Ioan se pensionează, iar comandant al regimentului este numit locotenent-colonelul Dudaş Ioan.

Revenind la istoricul R 57 Av. V. – la 1 Martie 1994 are loc o nouă catastrofă aeriană cu avionul MIG-29 în care îşi pierde viaţa locotenent – comandrul Vasile Ionel. Catastrofa a avut loc la verticala localităţii Cobadin pe timpul unui antrenament în acrobaţie la joasă înălţime.

În regiment au continuat vizitele delegaţiilor din străinătate şi din ţară. S-a anunţat vizita (inspecţia) OSCE în luna mai 1995, activitate care obliga România la eforturi deosebite inclusiv eforturi financiare. La 1 Decembrie 1994 comandantul regimentului, comandorul Ioan Dudaş, îşi depunde cererea de trecere în rezervă. Este numit la comanda R 57 Av. V., la 5 decembrie 1994 comandorul Toma Ioan. Vizita OSCE a fost misiunea importantă a regimentului până la 15 mai 1995:

  • au fost modernizate majoritatea clădirilor care făceau obiectul “vizitei” OSCE;
  • s-au făcut antrenamente în zbor cu trageri reale în poligonul Babadag, trageri ce urmau să fie executate şi în faţa oaspeţilor OSCE;

Iarna 1994 – 1995 a fost blândă în Dobrogea aşa că s-au putut efectua toate lucrările de modernizare şi s-au putut executa în siguranţă antrenamentele reale în poligonul Babadag.